2023

Cabaran dan Solusi Kesihatan Mental dalam Mengharungi Bahtera Rumahtangga

4 Disember 2023

Episod Siri Syarahan Sains Islam pada kali ini disampaikan oleh Prof. Madya Dr. Nik Salida Suhaila Nik Saleh (Dekan, Fakulti Syariah dan Undang-Undang USIM) bersama Prof. Dr. Mohd Fadzillah Abdul Razak (Dekan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan USIM).

Menyantuni dan Mengatasi Cabaran-cabaran Dakwah Negeri Di Bawah Bayu

21 November 2023

Episod Siri Syarahan Sains Islam pada kali ini disampaikan oleh Sahibus Samahah Datuk Dr. Ustaz Hj. Bungsu@Aziz bin Haji Jaafar (Mufti Kerajaan Negeri Sabah) selaku Felo Budi ISI.

Bulan Kesedaran Kanser Payudara : Bersatu Menyinari PINKTOBER

27 Oktober 2023

Forum perbincangan bersama ahli panel iaitu Pakar Bedah Payudara dan Endokrin ;Dr. Nurul Nadia Jamaluddin, Pakar Obstetrik dan Gonekologi; Dr. Harry Surya Rangkuti dan Pensyarah Fakulti Syariah dan Undang-undang; Dr. Fithriah Wardi serta moderator Timbalan Dekan Institut Sains Islam; Prof. Madya Dr. Nuruliza Roslan.

Teknologi Nusantara dan Peranannya Membentuk Generasi akan Datang

14 Mac 2023

Episod Siri Syarahan Sains Islam pada kali ini disampaikan oleh YBhg. Prof. Dato’ Dr. Abdul Mua’ti @ Zamri Ahmad (Pengarah di Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat,UPM).

2022

Human vs Humanoid Robot

4 Februari 2022

This talk was delivered by Prof. Dr. Rosalina Abdul Salam (Dean, Faculty of Science and Technology). The discussion includes Humanoid Robot & Human Relationship and Humanoid Robot vs Human based on Islamic Perspectives.

 

Paduan Ilmu Naqli dan Aqli dalam Penyelidikan Kepimpinan dan Pengurusan Islam

29 Ogos 2022

Dalam siri ini, satu topik menarik dibincangkan berkaitan kesepaduan ilmu Naqli dan Aqli dalam penyelidikan kepimpinan dan pengurusan islam. Ianya disampaikan oleh Prof. Madya Dr. Mahazan Abdul Mutalib@Taib (Pengarah ISI).

 

2021

Peranan Ilmu Sains dalam Penetapan Hukum Syariah dan Kemaslahatan Ummah

23 Februari 2021

Siri Syarahan pada kali ini disampaikan oleh YB Senator Datuk Dr. Zulkifli Mohd Al-Bakri (Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Hal Ehwal Agama). Beliau merupakan tokoh yang paling sesuai untuk mengupas isu ini berdasarkan pengalamannya yang meluas selaku ahli akademik, daie serta mufti yang bertanggungjawab dalam pengeluaran hukum berkaitan dengan isu-isu semasa untuk memelihara kemaslahatan umat Islam dalam konteks negara kita, Malaysia secara khususnya dan dalam konteks negara-negara Islam secara umumnya.

 

New Dimension in Chemosensors & Biosensors Technology and Application: Towards Prospering Ummah

12 Mac 2021

In this talk, the panel clearly shared some important points related to the topic, which are Sunatullah & Science, The Basics of Chemical Reactions, Chemosensors & Biosensors Research, and also New Dimension in Sensing Science.

 

Kesepaduan Ilmu dalam Fatwa

9 April 2021

Panel membincangkan topik Kesepaduan Ilmu dalam Fatwa. Menurutnya, Fatwa bukanlah perkara yang baru malah dari zaman nabi sampai sekarang ini. Ianya masih berperanan dan relevan terutamanya dalam masyarakat Islam dan ia juga berkembang dari satu masa ke satu masa bukan sahaja dari segi pengurusan, pentadbiran tetapi ilmu pengetahuan serta konteks dalam fatwa itu sendiri memerlukan kepada satu perubahan. Hal ini berlaku dalam masyarakat kita lebih-lebih lagi dengan perubahan dari segi pengetahuan, kemajuan manusia, pemikiran manusia serta teknologi yang ada sekarang ini.

 

Akauntan iNaQ: Cabaran dan Peluang

30 April 2021

Dalam siri ini, satu topik menarik dan agak berat dibicarakan oleh seseorang yang amat rapat dengan gagasan iNaQ iaitu YBHG. Profesor Dato’ Dr. Mustafa Mohd Hanefah. Perkongsian yang diberikan sangat jelas dan berguna.

 

Integration of Knowledge in Performing Impactful Research

20 Mei 2021

In this talk, there is a discussion of the role of Integration of Knowledge in Performing Impactful Research. The panel that is willing to share knowledge in this series is YBHG. Professor Datuk Dr Asma Ismail.

 

Percintaan dengan Bahasa Arab: Memoir seorang ahli ekonomi konvensional

30 Julai 2021

YBHG. Profesor Dato’ Dr Mohammad Haji Alias telah dijemput untuk memberi syarahan beliau bertajuk “Percintaan dengan Bahasa Arab : Memoir seorang ahli ekonomi konvensional”.

 

Advokasi Sains Islam Demi Kemaslahatan Ummah - USIM

14 Oktober 2021

Dalam Siri Syarahan ini, kita dapat mendengar perkongsian secara ringkas berkenaan advokasi Sains Islam demi kemaslahatan ummah yang disampaikan oleh YB Senator Datuk Dr. Zulkifli Mohd Al-Bakri (Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Hal Ehwal Agama).

 

2020

Hikmah Saintifik: Mengapa malam untuk tidur & siang untuk berkerja

24 September 2020

Siri kali ini membincangkan perihal kepentingan arahan daripada Allah SWT mengenai hikmah tujuan melakukan aktiviti-aktiviti pada waktu siang dan berehat/tidur pada waktu malam dari sudut saintifik dan islamik. Panel terdiri daripada Dr Ku Mastura, Pensyarah FPSK USIM dan Dr Rabiatul Adawiyah, Pensyarah FPQS USIM.

 

Menjaga Kebahagiaan Mental di Musim Pandemik COVID-19

6 November 2020

Siri kali ini membincangkan mengenai cara-cara untuk kita menjaga mental kita di musim pandemik COVID-19. Prof Datin Dr Sapora, Pensyarah FKP USIM adalah panel yang akan membincangkan isu ini.

 

Protect Our Women: Fighting Cervical Cancer Together

10 November 2020

Bersempena dengan bulan kanser serviks, siri kali ini membincangkan kepentingan untuk cakna impact kanser serviks. Panel terdiri daripada 2 pensyarah dari FPSK, USIM, Prof Madya Dr. Nazefah Abdul Hamid dan Dr Nur Zaireena Zainal.

 

Food Morality Elements from Bediuzzaman Said Nursi Perspectives: An integration of Halal and Thayyiban lifestyle during New Norm of COVID-19

27 November 2020

This talk discussed about looking into the mind of Bediuzzaman Said Nursi of what he thought about halal and thayyiban lifestyle. Speaker panel is from UIA, Dr Nurrulhidayah, INHAART.

 

Are Genetically Modified COVID-19 Vaccines Halal?

11 Disember 2020

As the number of COVID-19 cases rises, the race to find the cure for COVID-19 is on. As of now, several COVID-19 vaccines have been made. However, the issue of halal is in the spotlight. Prof Datin Dr Ilina, FPSK and Prof Dr Irwan Mohd Subri, IFFAH discussed on this issue.

 

The Kilogram, The Planck's Constant & Digital Twins

21 Disember 2020

This talk is about “The Kilogram, The Planck’s Constant & Digital Twins” and it was delivered by USIM Vice Chancellor, YBHG. Professor Dr. Mohamed Ridza Wahiddin.